
 

December 2, 2016 
 
 
 
ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 2016-20 
 
Brian J. Murphy 
Allen County Sheriff 
P.O. Box 433 
1 N. Washington Street 
Iola, KS  66749 
 
Re: Counties and County Officers—County Commissioners—Eligibility to 

Office of Commissioner; City Office; Police Officer 
 
Synopsis: As determined in Attorney General Opinion No. 82-8, a person who serves 

as a police officer holds a city office.  Therefore, a person who serves as a 
city police officer is prohibited by K.S.A. 19-205 from serving as a county 
commissioner.  Cited herein:  K.S.A. 14-201; 14-205; 14-302; 19-205; 
Kan. Const., Art. 12, § 5; Kan. Const., Art. 15, § 2; K.S.A. 13-2903 
(repealed). 

 
*  *  * 

 
Dear Sheriff Murphy: 
 
As Sheriff for Allen County, you ask our opinion regarding whether a person may 
concurrently serve as a member of a board of county commissioners and a police 
officer for a city of the second class having the mayor/council form of government that is 
located in the county governed by the board.  You request our assistance after the 
county attorney and the county counselor provided differing opinions regarding whether 
such service is precluded by K.S.A. 19-205 and whether the common law doctrine of 
incompatibility of offices is applicable. 
 
Incompatibility of offices is a common law doctrine that precludes a person from 
concurrently serving in two offices when “the nature and duties of the two offices are 
such as to render it improper, from considerations of public policy, for one person to 
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retain both.”1  Applicability of the doctrine, however, is subject to provisions in the state 
constitution and state statute.  “The legislature decides who may qualify for public office.  
If the legislature has spoken, the statement supersedes common law, and the doctrine 
of incompatibility of office[s] does not apply.”2 
 
K.S.A. 19-205 states: 
 

Except as provided by K.S.A. 12-344, 12-345, [ ] 12-363 and 12-365, and 
amendments thereto, no person holding any state, county, township or city 
office shall be eligible to the office of county commissioner in any county in 
this state. 
 
Nothing in this section shall prohibit the appointment of any county 
commissioner to any state board, committee, council, commission or 
similar body which is established pursuant to statutory authority, so long 
as any county commissioner so appointed is not entitled to receive any 
pay, compensation, subsistence, mileage or expenses for serving on such 
body other than that which is provided by law to be paid in accordance 
with the provisions of K.S.A. 75-3223, and amendments thereto.3 

 
The exceptions listed in the opening provision of K.S.A. 19-205 regard consolidation or 
unification of certain city and county offices, functions, services and operations and are 
not applicable to the situation you present.  Therefore, it must be determined whether 
the position of city police officer is a state, county, township or city office. 
 
The test for determining whether a position is a public office or public employment has 
been summarized in previous Attorney General opinions. 
 

The Kansas Supreme Court addressed the distinction between officers 
and other employees in Durflinger v. Artiles.4  As summarized by Attorney 
General Opinion No. 99-11, Durflinger concluded that the essential 
characteristics of public office are: (1) a position created by statute or 
ordinance, (2) a fixed tenure, and (3) the power to exercise some portion 
of the sovereign function of government.  In addition, Durflinger cited an 
earlier case holding that an officer has responsibility for results and the 
power of direction, supervision, and control.5 

 

                                                           
1 Unified School District No. 501, Shawnee County v. Baker, 269 Kan. 239, 248 (2000), quoting Abry v. 
Gray, 58 Kan. 148, 149 (1897). 
2 Baker, 269 Kan. at 243 (internal citation omitted). 
3 Emphasis added. 
4 234 Kan. 484 (1983), overruled in part by Boulanger v. Pol, 258 Kan. 289, 298 (1995). 
5 Attorney General Opinion Nos. 2016-13; 2016-12; 2013-19. 
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The Kansas Supreme Court determined in Haney v. Cofran6 that a city police officer 
holds a public office for purposes of tenure under Article 15, § 2 of the Kansas 
Constitution.7 
 

Does a policeman hold an office created by law?  The Legislature has not 
actually descended into such details, but it has created municipalities and 
defined their powers and in general terms has authorized the creation of 
the position of a policeman in the cities of this state. 
 
In many respects a policeman is a municipal officer, but in other and 
important respects the Legislature and the courts have raised him out of 
the class of a mere subordinate or employé like a field man of a local 
department of health or a cellhouse man at the penitentiary. 
 
A policeman is a conservator of the peace and exercises many of the 
functions of sovereignty, and important duties are imposed upon him by 
the Legislature. 
 
This court has frequently recognized police officers as exercising the 
functions of sovereignty; and, being clothed with such extensive powers, 
they must be considered public officers.  There is no end of authority that 
a policeman is a public officer.8 

 
The Kansas Supreme Court’s finding is in accord with the majority of the cases heard in 
other jurisdictions that have reviewed whether members of law enforcement hold 
positions of public office or public employment.9 
 
The finding in Haney was applied in Attorney General Opinion No. 82-8, which 
addresses whether K.S.A. 19-205 precludes a person from serving as both a county 
commissioner and a part-time police officer for a city of the third class. 
 

The City of Rose Hill is a city of the third class. Police officers are 
appointed by the mayor with the consent of the council pursuant to K.S.A. 

                                                           
6 94 Kan. 332, modified at 95 Kan. 335 (1915). 
7 In 1915, Article 15, § 2 of the Kansas Constitution stated, “The tenure of any office not herein provided 
for may be declared by law; when not so declared such office shall be held during the pleasure of the 
authority making the appointment, but the Legislature shall not create any office the tenure of which shall 
be longer than four years.”  According to Haney, the civil service act had the effect of extending a police 
officer’s term to the entire period of good behavior, potentially extending it beyond the four-year limitation.  
The dissent was not convinced that a constitutional amendment was necessary before policemen could 
be placed under civil service regulations.  Article 15, § 2 was amended in 1940 to exempt appointments 
under a merit system. 
8 Haney, 94 Kan. at 334 (internal citations omitted). 
9 16A McQuillins, Municipal Corporations, § 45:18 (2016) (“A majority of the cases announce that 
members of a police department, including . . . the chief of police, police captains, police sergeants, . . . 
police officers, . . . and patrol officers, are public officers.  Thus, police officers have been considered to 
be officers, and not employees, with respect to qualifications, compensation, tenure, dismissal, tort 
liability, and within the meaning of a workers’ compensation act.”). 
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15–204 which provides for the appointment of all city officers.  In addition, 
the Kansas Supreme Court has characterized police officers as “city 
officers” in Haney v. Cofran, 94 Kan. 332 (1915).  In that case, the Court 
found the statutory creation of the office, the sovereign functions exercised 
by police officers and the public nature of their duties as persuasive in 
determining that policemen are “officers” and not mere employees.  
Therefore, since police officers are recognized as city officers, a county 
commissioner would be prevented from holding said office by K.S.A. [ ] 
19–205, even though the position is only part-time with a nominal salary.10 

 
Opinions of three previous Attorneys General that address statutory prohibitions similar 
to K.S.A. 19-205 likewise followed Haney in deciding that the designated positions of 
law enforcement are public offices under the statutes, resulting in disqualification of the 
law enforcement officer from concurrently serving on the governing body of a city or 
county.11 
 
We note that “[s]ince the adoption of the home rule amendment12 in 1960, the Kansas 
legislature has repealed a number of statutory provisions describing in some detail the 
powers of governing bodies of cities of the second class, precisely because a statutory 
enumeration of those powers was no longer necessary.”13  The Legislature’s view of 
whether a police officer holds public office, however, is reflected in two statutes that 
continue to exist.  K.S.A. 14-201 and 14-205 are applicable to a city of the second class 
having the mayor/council form of government.  The statutes provide: 
 

[T]he mayor shall appoint, by and with the consent of the council, a 
municipal judge of the municipal court, a city marshal-chief of police, city 
clerk, city attorney, and may appoint police officers and any other officers 
deemed necessary.  Any officers appointed and confirmed shall hold an 
initial term of office of not to exceed one year and until their successors 
are appointed and qualified.  Any officers who are reappointed shall hold 
their offices for a term of one year and until their successors are appointed 
and qualified.  The council shall by ordinance specify the duties and 

                                                           
10 Attorney General Opinion No. 82-8 (internal citation omitted). 
11 See Attorney General Opinion Nos. 96-46 (K.S.A. 13-2903 [repealed]; relatives by blood or marriage of 
the mayor or any commissioner disqualified from holding any city office during the term of mayor or 
commissioners; city police officer holds a city office; son of a city commissioner disqualified from being 
appointed as a police officer during his father's term of office); 91-98 (K.S.A. 14-1302; city commissioners 
precluded from holding any office of profit under the laws of any state or the United States, or any county 
or other city office; deputy sheriff holds county office; person may not concurrently serve as city 
commissioner and deputy sheriff); 77-130 (K.S.A. 13-2903 [repealed]; position of a police officer is a 
public office; spouse of commissioner may serve as police department dispatcher if the person is a 
civilian employee and not a police officer).  See also Attorney General Opinion No. 89-76 (reserve police 
officer holds public office for purposes of the common law doctrine of incompatibility of offices; offices of 
city councilmember and reserve police officer are incompatible). 
12 Kan. Const., Art. 12, § 5. 
13 Attorney General Opinion No. 2014-10, quoting Attorney General Opinion No. 78-336. 
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compensation of the office holders, and by ordinance may abolish any 
office created by the council whenever deemed expedient.14 
 
All officers elected or appointed shall be qualified electors of said city, 
except that the city may appoint nonresidents as city attorney, municipal 
judge and as law enforcement officers when deemed necessary, including 
the appointment of nonresidents who also serve as city attorney, 
municipal judge or law enforcement officers of another municipality or 
public agency: Provided, That nothing herein shall authorize the 
appointment of nonresidents of this state.  The city attorney shall be a 
qualified elector of the county in which said city is located or of an 
adjoining county.  The removal from such city of any officer required to be 
a qualified elector shall occasion a vacancy in such office.  The clerk shall 
enter every appointment to office, and the date thereof, on the journal of 
proceedings.  The council may require all city officers, elected or 
appointed, to take and subscribe an oath and give bonds and security for 
the faithful performances of their duties.15 

 
When reading these provisions in their entirety, it is clear the Legislature, at least in the 
appointment procedure, views a police officer as an officer, rather than an employee, of 
the city.16 
 
As determined in Attorney General Opinion No. 82-8, we believe that a person who 
serves as a police officer holds a city office.  Therefore, a person who serves as a city 
police officer is prohibited by K.S.A. 19-205 from serving as a county commissioner. 
 

Sincerely, 
 
 
/s/Derek Schmidt 
 
Derek Schmidt 
Attorney General 
 
 
/s/Richard D. Smith 
 
Richard D. Smith 
Assistant Attorney General 

 
DK:AA:RDS:sb  

                                                           
14 K.S.A. 14-201 (emphasis added). 
15 K.S.A. 14-205. 
16 See Attorney General Opinion No. 79-68 (“In accordance with K.S.A. 14–201, policemen in cities of the 
second class are ‘officers' as opposed to ‘employees' of such cities. . . .”). 


