
 

January 10, 2014 
 
 
ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 2014- 02  
 
The Honorable Jim Howell 
State Representative, District 81 
125 East Buckthorn Road 
Derby, KS 67037 
 
Re: State Departments; Public Officers and Employees‒Firearms‒Personal 

and Family Protection Act 
 
Synopsis:    The Personal and Family Protection Act (PFPA) does not prohibit a county 

from demanding disclosure of an employee’s concealed carry licensure 
status in order to verify whether the employee is entitled to certain 
protections available only to concealed carry licensees. The PFPA does 
not prohibit a county from making a record of an employee’s licensure 
status, but such record must remain confidential and may not be 
disclosed. A county may discipline an employee for refusing to disclose 
his or her licensure status for the purpose of determining whether the 
employee may lawfully carry a concealed handgun into the employee’s 
work place. Lastly, it is unlikely that a Kansas or federal court would 
recognize a county employee’s claim for discrimination on the basis of 
concealed carry licensure status. Cited herein: K.S.A. 44-1001; 44-1111; 
44-1125; 45-215; K.S.A. 2013 Supp. 45-221; 75-7c01; 75-7c06; K.S.A. 
2012 Supp. 75-7c10; K.S.A. 2013 Supp. 75-7c10; 75-7c17; 75-7c20; 75-
6102; 42 U.S.C. § 1983; 42 U.S.C. § 2000e-2; 42 U.S.C. § 12112. 

 
 

* * * 
 
 
Dear Representative Howell: 
 
As State Representative for the 81st District, you ask our opinion concerning guidance 
that Sedgwick County has provided to supervisors of county employees regarding 
County Policy No. 4.505, which was amended following the passage of 2013 Senate 
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Substitute for House Bill 2052.1 That bill amended various provisions of the Personal 
and Family Protection Act (PFPA),2 commonly known as the concealed carry law. 
 
You quote such guidance as stating: 
 

Supervisors have the right to inquire as to whether their employees are 
carrying a handgun in the workplace or whether they intend to carry a 
handgun in the workplace. Supervisors may ask to see the employee’s 
license and document the license status in the employee’s personnel 
records. No copies of the licenses shall be made or maintained by the 
County. Supervisors may ask employees to show the license on an annual 
basis. 

 
We address your questions in order. 
 

1. May a county require its employees to disclose their concealed carry 
licensure status? 

 
In our opinion, the answer is yes. K.S.A. 2012 Supp. 75-7c10(b)(1) allowed any public 
employer to restrict or prohibit by personnel policies a county employee licensed under 
the PFPA from carrying a concealed handgun while on the premises of the employer’s 
business or while engaged in the duties of the person’s employment. However, 
following the amendments to that statute during the 2013 legislative session, the ability 
of a public employer to restrict or prohibit concealed carry by employees is now 
“[s]ubject to the provisions of K.S.A. 75-7c20, and amendments thereto.”3 K.S.A. 2013 
Supp. 75-7c20(c) states: 
 

No state agency or municipality4 shall prohibit an employee who is 
licensed to carry a concealed handgun under the provisions of the 
personal and family protection act from carrying such concealed handgun 
at the employee's work place unless the building has adequate security 
measures5 and the building is conspicuously posted in accordance with 
K.S.A. 75-7c10, and amendments thereto. 

 
Thus, K.S.A. 2013 Supp. 75-7c10(b)(1) and 75-7c20(c) allow a county to restrict or 
prohibit by personnel policies an employee licensed under the PFPA from carrying a 

                                                           
1 L. 2013, Ch. 105.  
2 K.S.A. 2013 Supp. 75-7c01 et seq. 
3 K.S.A. 2013 Supp. 75-7c10(b)(1).  
4 “The terms ‘municipality’ and ‘municipal’ are interchangeable and have the same meaning as the term 
“municipality” is defined in K.S.A 75-6102, and amendments thereto, but does not include school 
districts.” K.S.A. 2013 Supp. 75-7c20(l)(2). 
5 “‘Adequate security measures’ means the use of electronic equipment and personnel at public 
entrances to detect and restrict the carrying of any weapons into the state or municipal building, including, 
but not limited to, metal detectors, metal detector wands or any other equipment used for similar 
purposes to ensure that weapons are not permitted to be carried into such building by members of the 
public.” K.S.A. 2013 Supp. 75-7c20(l)(1). 
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concealed handgun into that employee’s work place only if the building has adequate 
security measures and is posted as prohibiting concealed carry. 
 
Additionally, notwithstanding any personnel policies prohibiting the carry of concealed 
handguns into a county building, it is not a violation of the PFPA for a county employee 
licensed under the PFPA to carry a concealed handgun into a county building that 
provides adequate security measures and is posted as prohibiting concealed handguns 
so long as that employee possesses a valid concealed carry license and enters through 
a restricted access entrance.6  
 
These new protections for concealed carry apply only to state or municipal employees 
who are licensed to carry concealed handguns. By contrast, a public employee who is 
not licensed to carry concealed handguns may be prohibited by personnel policies from 
carrying a concealed handgun into the employee’s workplace, regardless of whether the 
building is posted as prohibited concealed carry and whether adequate security 
measures exist to ensure that no weapons enter the building.7  
 
Practically speaking, if a county discovered that one of its employees had carried a 
concealed handgun into that employee’s work place in violation of personnel policies, 
there would be no way for the county to determine whether that employee was lawfully 
carrying such handgun without verifying that the employee possesses a current 
concealed carry license. In our opinion, the PFPA does not prohibit a municipality from 
demanding proof that an employee is authorized to carry a concealed handgun into that 
employee’s workplace by requiring the employee to show his or her concealed carry 
license. 
 
Records related to persons licensed to carry concealed handguns are confidential and 
may not be disclosed pursuant to the Kansas Open Records Act (KORA),8 but such 
protections only govern the disclosure of such information by a public agency.9 There is 
no language in the PFPA that grants a concealed carry licensee the right to refuse to 
disclose his or her licensure status to a public agency employer. 
 

2. If a county employee discloses that employee’s concealed carry license 
status, may the county maintain a record of the employee’s status? 

 
The PFPA does not prohibit a county from creating or maintaining a record related to 
employees licensed to carry concealed handguns. However, if a county chooses to 

                                                           
6 K.S.A. 2013 Supp. 75-7c20(d). 
7 K.S.A. 2013 Supp. 75-7c10(b)(1). 
8 K.S.A. 2013 Supp. 75-7c06(b). The Kansas Open Records Act may be found at K.S.A. 45-215 et seq. 
9 See K.S.A. 2013 Supp. 45-221(a)(53) (“Except to the extent otherwise required by law, a public agency 
shall not be required to disclose . . . Records of a public agency that would disclose the name, home 
address, zip code, e-mail address, phone number or cell phone number or other contact information for 
any person licensed to carry concealed handguns or of any person who enrolled in or completed any 
weapons training in order to be licensed or has made application for such license under the personal and 
family protection act, K.S.A. 75-7c01 et seq., and amendments thereto, shall not be disclosed unless 
otherwise required by law.”). 
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create a record of the concealed carry licensure status of an employee, such record 
may not be disclosed pursuant to the KORA. Further, a person who discloses such 
record may be subject to criminal charges.10 

 
3. If a county employee refuses to disclose that employee’s concealed 

carry licensure status, may the county discipline the employee? 
 

There is nothing in the PFPA that would protect a county employee from discipline for 
refusal to disclose his or her concealed carry licensure status. As noted above, the 
PFPA does not grant concealed carry licensees the right to refuse to disclose their 
licensure status. Thus, in our opinion, a county employee may be disciplined for 
refusing to disclose his or her concealed carry licensure status when the disclosure is 
requested by the county for the purpose of determining whether the employee is 
authorized to carry a concealed handgun into that employee’s work place. 
 

4. Is there a legal remedy for a county employee who feels discriminated 
against based on his or her concealed carry licensure status? 

 
Whether a legal remedy exists for a particular employee depends on the facts of that 
individual case. However, generally speaking we do not believe that either Kansas or 
federal law would recognize a claim for discrimination based solely on concealed carry 
licensure status.  
 
“Kansas historically adheres to the employment-at-will doctrine, which holds that 
employees and employers may terminate an employment relationship at any time, for 
any reason, unless there is an express or implied contract governing the employment's 
duration.”11 There are statutory exceptions to the at-will employment rule, including the 
Kansas Act Against Discrimination,12 the Kansas Age Discrimination in Employment 
Act,13 and statutes prohibiting discrimination against military personnel.14 None of these 
laws apply to concealed carry licensure status. 
 
In addition, the Kansas Supreme Court has identified four exceptions to the rule that an 
employee may be terminated at will, all of which have been determined by the Court to 
be “in contravention of recognized state public policy.”15 An employer may not discharge 
an employee in retaliation for filing a workers compensation claim,16 whistleblowing,17 
filing a claim under the Federal Employers Liability Act,18 or exercising a public 
employee’s First Amendment right to free speech on an issue of public concern.19 None 

                                                           
10 K.S.A. 2013 Supp. 75-7c06(b). 
11 Campbell v. Husky Hogs, L.L.C., 292 Kan. 225, 227 (2011). 
12 K.S.A. 44-1001 et seq. 
13 K.S.A. 44-1111 et seq. 
14 K.S.A. 44-1125 et seq. 
15 292 Kan. at 228. 
16 Anco Constr. Co., Ltd. v. Freeman, 236 Kan. 626 (1985). 
17 Palmer v. Brown, 242 Kan. 893 (1988). 
18 Hysten v. Burlington Northern Santa Fe Ry. Co., 277 Kan. 551 (2004). 
19 Larson v. Ruskowitz, 252 Kan. 963 (1993). 
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of these exceptions apply to an employee who feels discriminated against by virtue of 
his or her concealed carry licensure status. 
 
Federal equal employment opportunity laws prohibit a county from discriminating 
against an employee on the basis of the employee’s race, color, religion, sex or national 
origin,20 or on the basis of disability.21 Concealed carry licensure status does not fit into 
any of those categories.  
 
Federal law also prohibits a county from depriving a county employee of “any rights, 
privileges or immunities secured by the Constitution and laws . . . .”22 We have 
previously opined that an equal protection claim against a county for allowing concealed 
carry into some polling places but not others would be unlikely to succeed because no 
court has yet recognized concealed carry licensees as a suspect class, or recognized 
concealed carry as a fundamental right.23 For the same reasons, it is our opinion that an 
equal protection claim under 42 U.S.C. § 1983 also would be unsuccessful. 
  
 
 Sincerely, 
 
 
 
 Derek Schmidt 
 Attorney General 
 
 
 
 Sarah Fertig 
 Assistant Attorney General 
 
 
DS:AA:SF:sb 

                                                           
20 42 U.S.C. § 2000e-2. 
21 42 U.S.C. § 12112. 
22 42 U.S.C. § 1983. 
23 Attorney General Opinion No. 2013-20. 


